"mini" RECENZE: Plavec - Joakim Zander

15.4.15




Plavec...
... jen zdánlivě plave s proudem, nevyčnívá nad ostatními, příliš nezaujme, ale i tak má tento příběh něco do sebe a jisto jistě, si najde své obdivovatele... 







  • název: Plavec
  • autor: Joakim Zander
  • orig. název: Simmaren
  • žánr: Literatura světová - Dobrodružné, Politický thriller
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: Host
  • počet stran: 384
...Anotace...
Hranice mezi státy mizí stejně jako hranice mezi přítelem a nepřítelem, pravdou a lží, minulostí a přítomností.
Začátek osmdesátých let, Damašek. Bezejmenný americký špion opouští své dvouměsíční dítě a nechává je nejistému osudu. Celý život ho pak tíží vina a vydává se kamkoliv, kde mu nebezpečí a stres umožní zapomenout — do Libanonu, Afghánistánu či do Iráku.
O třicet let později se Klaře Walldéenové, mladé švédské zaměstnankyni Evropského parlamentu, nečekaně ozve její bývalý přítel Mahmúd Šammúš a naléhavě ji požádá o schůzku. Sdělí jí, že se dostal na stopu citlivých informací o amerických tajných operacích. Mahmúd a Klara se stanou terčem agentů cia, kteří mají za každou cenu zabránit zveřejnění informací a zamezit tak mezinárodnímu skandálu.
V Bruselu mezitím oportunistickému švédskému lobbistovi Georgi Lööwovi přidělí děsivého klienta a temný úkol…


...Joakim Zander...
(nar. 1975) pochází ze Stockholmu, vyrůstal v malém městečku Söderköping, ale také v Sýrii a Izraeli, střední školu absolvoval v USA. Po ukončení vojenské služby ve švédském námořnictvu vystudoval práva na univerzitě v Uppsale a doktorát získal na univerzitě v Maastrichtu. Jeho disertační práci The Application of the Precautionary Principle in Practice (Aplikace zásad obezřetnosti v praxi, 2010) vydalo nakladatelství Cambridge University Press a Zander za ni získal cenu Rabobank. Pracoval v Evropském parlamentu a Evropské komisi v Bruselu. Nyní žije se svou ženou a dětmi v Lundu ve Švédsku. Plavec je jeho první román. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, v Německu se v prestižním žebříčku nejprodávanějších titulů týdeníku Der Spiegel udržela patnáct týdnů. Práva na vydání se prodala do třiceti zemí a filmová práva koupila americká produkční společnost.

...Recenze...
     Už když jsem četla Joakimův stručný životopis, tak mi bylo jasné, proč se odhodlal napsat právě tento - politicko-špionážní thriller. Je jasné, že k tomuto tématu má dost blízko a má z čeho čerpat, to ostatní, jako je příběh, už bylo potom hračkou...
     K této knize jsem přistupovala s nadšením a velkými nadějemi, kniha byla celkem dost propagovaná a doporučovaná. Bohužel pro mě, to nebylo zase tak velkolepé, jak jsem očekávala. Každopádně to nemění nic na tom, že si Plavec své příznivce jistě najde.
     O Plavci se toho svým způsobem dozvídáme jen velmi málo, něco málo z minulosti, průběhu třiceti let a současnosti. Dál nás dějem provází ostatní důležité postavy, kterých se celá zápletka týká. Pro mě bylo čtení této knihy místy chaotické a matoucí. 
     O čem tahle kniha vlastně je? Anotace vám řekne mnoho, ale vlastně nic. Já jsem po přečtení první kapitoly byla uchvácena, ta mě doslova nadchla, ovšem postupně mé nadšení chladlo. Příběh je vcelku nápaditý, ale zpracování mi příliš nesedlo. Myslím si, že podle této knihy by byl skvělý film, v tomto případě, lepší než kniha.

...Trailer...
     

     Plavec...věděl co se děje a dít se nemá, nesouhlasil s tím, ale nemohl s tím nic udělat. Ti nad ním však vědí všechno a takový článek, který nepřikyvuje a nesouhlasí, se do takového tělesa nehodí. Stal se obtížným...
Jedno teplé odpoledne, Damašek, plačící dítě, modré oči...a ohlušující výbuch. Pláč utichne a modré oči jsou pryč. Jenže, v tom autě měl sedět on, ne ona... Udělá to, co umí nejlépe, zmizí. Zmizí, aby už nikdy neviděl další modré oči, podobné těm jejím, aby už nikdy necítil to tlukoucí srdíčko na své hrudi. Opustí svoje dítě.
     Pomsta. To, že pachatel je tak blízko, však neví. Musí se spokojit s hozenou kostí a rádoby viníkem. Každý den prohledává firemní databázi a hledá jedno konkrétní jméno. Jedna věc je opustit a ta druhá je zapomenout. A to není jednoduché ani pro tak otrlého chlapa. Celých třicet let její jméno nikde nezahlédl, až jednou...se objeví. Všechno je špatně. Ona je to jediné, co mu zbylo a když už nic jiného, tak jí dluží to nejcennější...její život. A tak se vydává na cestu, jde zachránit svou dceru, kterou před tolika lety opustil a vlastně jde zachránit i sebe, vysloužilý špion, který sloužil vládě, činy, které se obracely proti  nim samotným, ale tak to chodí. Informace za informace a je úplně jedno, co se tím způsobí. Válka je dobrý byznys. 

Kniha, která vám dá nakouknout pod pokličku vládě a jejím tajným aktivitám, i když nám může být jasné, že toto je jen špetka z té hromady svinstva. Nehodící se odstraní a nahradí jiným. Co jsou to ztráty na životech, někdy je to přeci nutné....aneb...když se ocitnete ve špatný čas, na špatném místě, nebo když máte nevhodné přátele.


Hodnocení:



zdroj: http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/, www.databazeknih.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[