RECENZE: Dívka, která se třpytila - Lauren Beukesová

17.6.15





...Když se "zavražděná" dívka odhodlá chytit svého vlastního vraha...





  • název: Dívka, která se třpytila
  • orig. název: The Shining Girls
  • autor: Lauren Beukes
  • žánr: Literatura světová - Thrillery
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: JOTA
  • počet stran: 368
...Anotace...
     Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
     Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.
     Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

...Lauren Beukes...

Lauren Beukesová se narodila 5. června roku 1976 v Johannesburgu. Je to prozaička, autorka krátkých příběhů, novinářka a televizní scénáristka. Žije v Cape Townu v Jihoafrické republice se svým manželem a dcerou.




...Recenze...
     Představte si, že máte znenadání možnost cestovat časem... Jistě by toho každý využil po svém, protože těch možností, jak využít tohoto daru, je nespočet. Tato kniha pojednává právě o cestování časem a v neposlední řadě také o psychopatickém zabijákovi. Spojte tyto dvě věci dohromady a vznikne vám geniální zápletka s téměř nedostižným pachatelem a barvitým dějem.


     Harper je prostě psychopat, žijící v roce 1931, který se náhodou dostane k záhadnému klíči od Domu. Ten ho k sobě láká až nadpřirozenou silou, vábí ho jako vosu na med, táhne ho nepřekonatelná touha. Když do domu vstoupí, ví, že už není cesty zpět, že tohle je jeho osud...
    Stoupá po schodech, váben hudbou, skoro jako náměsíčný a vstupuje do onoho pokoje. A jak je psáno v knize: "Osud se mu v tomto pokoji vyjevil." Všechny zdi pokoje jsou pokryty kresbami a zvláštními předměty, společně propojeny hustými liniemi čar křídou nebo perem nebo jsou vyškrábané nožem. Je to jako souhvězdí, poslání, je to jeho osud...
     Ale co upoutá jeho pozornost jsou TA jména. Jsou tu všechna. Jin-Sook, Zora, Willie, Kirby, Margot, Julia, Catherine, Alice, Misha... On ta jména nezná, ale proč jsou psána jeho rukopisem? V tom si s naprostou přesností vybaví jejich tváře a místa, kde je potkal. Jsou to jeho holčičky, jeho zářící dívky...
     Na každou z nich jednou přijde čas, čas, kdy je půjde zabít. Nejdříve si je však Harper jako malé vybere, právě proto, že pro něj září, něco jim věnuje na památku se vzkazem, že se pro to vrátí. Znovu je pak ještě vyhledá o trochu starší a opět je ubezpečí, že až přijde čas, tak se zase ukáže.
     A tak, jedno po druhém, začne každé jméno na zdi zářit a právě v tu chvíli Harper pozná, že přišel ten správný čas. Jak je hledá? Snadno, táhne je to za nimi stejnou silou, jaká ho táhla k Domu.
     Je to chladnokrevný zabiják, který nezná slitování, brutálně zabíjí a nikdy si nezapomene upomínkový předmět vzít zpět a na místě činu zanechá nový. Díky jeho "moci", se mu daří unikat a nikdy nebýt dopaden. Jednou však udělá kolosální chybu. Tou chybou je Kirby. Kirby, která měla zemřít, jenže...přežila.

     Přežila a je odhodlaná najít svého vraha... Podaří se jí pomalu najít pár souvislostí se staršími případy, ale nikdo ji nebere vážně. Proč také, pomátla se snad? Vždyť ty roky nedávají smysl. Jenže každý vrah jednou udělá chybu a Harper ji udělal. 
     
     Tato kniha je opravdu prošpikována různými časovými úseky, neplynule po sobě jdoucími. Popisy vraždění jsou celkem detailně popsány a můžu vám říct, že to je opravdu masakr. Ale bohužel, i přesto, že anotace je nadmíru lákavá a i já dokážu děj popsat tak, že vás to jistě osloví, je tu takové velké ALE!

...Můj dojem...
     Po dlouhé době jsem se opět setkala s knihou, se kterou si vážně nevím rady. Pár už jich takových bylo, ale tato zabírá první místo v mém žebříčku - nejdivnějších a nejzvláštnějších knih. Abych pravdu řekla, tak nevím, jestli knihu doporučit nebo ne. Ale je těžké nějakou knihu prostě jen tak kritizovat, to nemám ráda. Proto říkám ANO, doporučuji ji, ale jsem si více než stoprocentně jistá, že polovina z vás, nebude spokojená a bude mít z této knihy stejné, rozporuplné pocity jako já.
     Ono vlastně nejde ani dost dobře popsat, proč mi přišla divná. Když opominu to, že přeskakování v časech bylo opravdu chaotické a občas tam bylo tak moc hluchých míst, která vůbec neupoutala (prostě zbytečné bláboly) a také pasáže, které nebyly dost dobře popsány a vysvětleny, tak samotný styl psaní opravdu popsat nedokážu. Nebyly tam žádné chyby, nebylo to psáno nesrozumitelně, ale jako celek, to prostě působilo zvláštně. Nechám čistě na vašem uvážení, jestli se knihu rozhodnete číst. Jistě se najde spousta čtenářů, kteří budou z knihy nadšeni, ale já nebyla. Tenhle příběh má geniální zápletku, která, dle mého názoru, nebyla příliš dobře zpracována a podána. Ještě teď přemýšlím nad tím, jak to vlastně celé s tím Domem a klíčem bylo, buď jsem natvrdlá a nebo vážně nevím ;-). Chybělo mi tam vysvětlení proč měl ten Dům s klíčem takovou moc. I když už se zdálo, že na konci to bude vysvětleno, tak omyl. Příběh byl uzavřen a vy jen tápete a doplňujete si chybějící dílky skládačky podle sebe...


     
foto + všeobecné info: www.bux.cz, www.databazeknih.cz, http://bookslive.co.za/, http://onedarnleyroad.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[