RECENZE: Když zraje tráva - Jaroslav Kuťák

3.12.15


"Kdo zabíjí staříky na sklonku života? 
Kdo a hlavně proč?"


  • název: Když zraje tráva
  • série: Karel Schwarz (12.)
  • autor: Jaroslav Kuťák
  • žánr: detektivky, česká literatura
  • rok vydání: 11/2015
  • nakladatelství: MOBA
  • počet stran: 224
...Anotace...
     V krajském městě zemřou krátce po sobě dva muži. Nikdo by se nedivil, kdyby odešli vinou stáří, vždyť jim bylo už více než devadesát let, ale byli brutálně zavražděni. Kdo měl zájem připravit o zbytečky životů starce nad hrobem? Kriminalisté hledají motivy a pokoušejí se nejdřív ze všeho zjistit, co by mohlo oběti spojovat. Do pátrání se zapojí Karel Schwarz s asistentkou Marií, když cestou na oblíbené hřiště na Nové Americe u Jaroměře jen tak tak uhnou starému domu, bývalé vesnické hospodě, jejíž jedna stěna se zřítí na silnici pouhý okamžik předtím, než kolem měli projet...
...Recenze...
     Tahle útlá malá knížka patří do žánru "Původní česká detektivka". Pro mě první zkušenost. Je to 12. díl série se soukromým detektivem Karlem Schwarzem. Bývalým policistou, který se dal na dráhu soukromého očka a stal se druhou pomocnou rukou policie. Bohužel jsem nečetla žádnou z předchozích knih série a celkem mě to mrzí

     Co říci k samotnému ději, je to opravdu klasická detektivka. Krátce po sobě jsou nalezena dvě mrtvá těla starých mužů. Vše nasvědčuje tomu, že jde o vraždu, ale kdo by chtěl vraždit muže na sklonku života? (cca 85-90let) Nepochopitelné. Obzvlášť, když mrtvol stále přibývá. 

     Karel se svou asistentkou Marií pomáhají policii při vyšetřování. A jelikož má Marie celkem slušné konexe a známosti, zanedlouho zjistí, že tyto vraždy nebudou jen tak obyčejně nahodilé. Vydávají se tedy s Karlem do Ameriky, kde budou pátrat po dalších případných obětech, aby se pokusili zabránit dalším vraždám. Abych pravdu řekla, toto mohlo být rozvedeno trochu více do hloubky, ale bohužel jsem nečetla předchozí díly, takže je možné, že mi unikla nějaká pointa. Na začátku knihy prostě Karel s Marií odcestují a vrací se až ke konci knihy. Případ dávají na starosti dvěma postarším chlapíkům Danouškovi a Zdeňkovi. Věřte mi nebo ne, tihle chlapíci vás dostanou. To co chybělo pořádné detektivní zápletce, mi vynahradili tihle dva "pošuci". Dva páprdové v důchodu, kteří žijí sami a jeden druhé přesvědčují o tom, jak je život opuštěného chlapa hrozný a jak moc jsou staří. :-) 
     Jenže tihle páprdové, ač to sami ani neví, přijdou na něco, co se nelíbí jedné osobě, která má ještě několik obětí před sebou. Pomalu začíná vyplouvat na povrch jeden důležitý fakt. Všechny oběti se zřejmě znali a jsou to bývalí příslušníci SS. Tohle není vůbec dobré. Dokáží všichni aktéři zabránit celkovému vyhlazení všech nežádoucích starců a přijdou na to, proč se vlastně tohle všechno odehrává po takové době a zrovna teď? Odpovědi naleznete po přečtení této knihy.
...Můj dojem...
      Budu upřímná, ale nezaujatá. Kniha pro mě byla spíše takový průměr a hned vám řeknu proč. Jsem zvyklá na zapeklitější děj, akčnější zápletky a trošku více hlubší pointu. Ale! Na českou mini detektivku je to hodně slušné. Má to vše, co to má mít. Je to srozumitelné a čtivé. V tomto případě místy i komické, což oceňuji též. Další plus je, že příběh byl zasazen do aktuální doby, tzn. imigranti, momentální světová situace, atd. Velké plus! Knihu doporučuji všem příznivcům této české detektivní četby, budou spokojeni a vlastně i nejen jim, prostě všem, co si chtějí dobře "počíst". 
...Jaroslav Kuťák...
Žije a pracuje jako spisovatel a překladatel v Hradci Králové. Studoval germanistiku na Humboldtově univerzitě v Berlíně a poté prošel mnoha různými zaměstnáními - televizní editor, dělník, správce fotbalového stadionu, správce webu, majitel cukrárny, šerif ve westernovém městě pro děti. Kuťák je rekreační fotbalista a šachista, profesionální golfista, miluje doutníky, víno a staré pohlednice. Publikoval více než 150 detektivních příběhů. 
Příběhy Jaroslava Kuťáka byly v ČR třikrát nominovány na cenu "nejlepší detektivní příběh roku". Pro psaní westernů používá pseudonym N. C. Marshal.
Překladatel románů sci-fi o Perry Rhodanovi.
Na závěr bych velmi ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. 
Velmi za něj děkuji, bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit ZDE.




2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[