RECENZE: Případ Pegasus - Gregg Loomis

8.7.16


"Jaké tajemství ochraňuje okřídlený kůň?"
Takové, které může otřást vírou na celém světě!


  • název: Případ Pegasus
  • orig. název: The Pegasus Secret
  • série: Lang Reilly
  • autor: Gregg Loomis
  • žánr: literatura světová, thrillery, historický
  • rok vydání: 06/2016
  • nakladatelství: Mystery Press
  • počet stran: 304
...Anotace...
     Tajemství zaváté prachem staletí může otřást samotnými základy církve.
Řád templářů údajně zanikl roku 1312. Ale co když ne? Možná stále existuje a střeží tajemství, které by mohlo otřást vírou milionů lidí…
     Americký právník Lang Reilly přijde během podezřelého výbuchu v malebné pařížské čtvrti o sestru. Pustí se do pátrání po skutečné příčině exploze, jenže někdo si očividně nepřeje, aby pravda vyšla najevo, a Langův život se ocitá v ohrožení.
     Zdá se, že se všechno točí kolem obrazu, který si jeho sestra koupila těsně před smrtí. Mohl být důvodem, proč byla zavražděna?
     Stopy zavedou Langa přes Řím a Londýn až k ruinám templářského hradu v podhůří Pyrenejí, kde se ukáže, že zdánlivě obyčejný náboženský výjev v sobě skrývá klíč k jednomu z největších tajemství, jaké kdy lidstvo poznalo.


...Recenze...
     Lanford Reilly je bývalý tajný agent, který se v současné době věnuje právnické činnosti. Před nedávnem přišel o svou manželku, která zemřela na rakovinu. Svět se pro něj v tu chvíli rozpadl a jediná rodina, která mu zbyla, je jeho sestra a synovec. I tuto malou radost mu však osud sebral. Když za záhadných okolností oba zemřeli při výbuchu v jedné z lukrativních pařížských čtvrtí. V Langovi stále dřímají pocity a tušení, načerpané za dlouhá léta tajné služby. Proto, když se vydá na místo činu tuší, že tady nešlo jen o nečekaný plynový výbuch. Vše nasvědčuje tomu, že výbuch způsobila vysoce speciální výbušnina, ke které se jen tak nikdo nedostane. Termit - tato výbušná látka po sobě zanechává fatální následky a hlavně, dobře zahlazuje stopy. Jenže jaké?
     Langford má na hodně místech stále ještě dobré přátele, proto je neváhá navštívit a požádat o informace, týkající se smrti jeho nejbližších. Jenže moc toho není. Langa ale stále nepřestává svírat a užírat přesvědčení o tom, že je za výbuchem mnohem víc. Rozhodne se pátrat na vlastní pěst a jít po stopách svojí sestry před její náhlou smrtí. Jeho kroky zamíří do malého obchůdku se starožitnostmi, kde se dozvídá, že jeho sestra koupila obraz. Což pro něj není nic neobvyklého, jeho sestra totiž sbírala obrazy s náboženskou tematikou. Krátce po tom, co obchod opustí se na něj vyřítí motocyklista a jen tak tak stíhá Lang uskočit, jinak by zřejmě skončil s proříznutým hrdlem. Náhoda? Na ty Lang nevěří...
     Vrací se tedy domů, kde se musí postarat jak o svou práci, tak o sestřin byt a jejich psa. Dále pak ale zjišťuje, že jeho sestra stihla obraz hned po koupi odeslat do malé galerie k ocenění a přezkoumání. Lang ale ještě stále nevěnuje obrazu patřičnou pozornost, až tehdy, když je mu z bytu ukraden, pak tuší, že ten obraz s tím vším má něco společného. Jde o repliku jednoho z Pussiniho obrazů. Jenže tenhle se maličko liší od toho originálu, hlavně v pozadí. Land není žádný odborník a historik, je sice milovník latiny, ale rozhodně nemá ani tušení, oč tady běží! 
     Díky svým dalším přátelům se dozvídá více o obrazu a symbolice a cesty ho zavedou do Říma, Londýna a nakonec až do Španělska. Žene ho pomsta a zvědavost, za co tak strašného někdo zavraždil zbytek jeho jediné rodiny. Jaké tajemství skrývá mapa ukrytá v obrazu? A kdo po něm celou tu dobu jde? Jen díky jeho výcviku z minulosti se statečně pere se svými protivníky, netuší však, že stojí před něčím natolik velkým, že by to mohlo otřást základy celého křesťanského světa!  Tajemný Řád Templářů údajně zanikl v roce 1312 a díky tajemnému svitku, který je součástí kapitol této knihy vím, že to bylo se vší parádou! Jenže co když se tak nestalo a církev potrestala za kacířství jen hrstku minimálně zasvěcených? Co když se templářské tajemství zachovalo dodnes včetně rytířů samotných? Chodí mezi námi a střeží tajemství Boží velikosti! 
      Langford Reilly, obyčejný člověk neznalý historie, ale za to člověk velmi jistý si v kramflecích. Jak se popere s celým zástupem tajemných mužů, kteří mají k minulosti tolik blízko a jsou ochotni za střežení tajemství obětovat i svůj vlastní život? Povím vám, nebude to mít vůbec snadné. Díky akčnosti a tajným službám v pozadí se tato kniha s jasnou přesností šplhá do nebeských výšin skvělých knih!

...Můj dojem...
     
     Na tuto knihu jsem se těšila jako nikdy. Už je to hodně dávno, co jsem si přečetla nějakou knihu s podobnou tématikou a vlastně ani nechápu proč. Já ty knihy miluji! Jsou tolik zajímavé, napínavé a prostě opravdu "o něčem". Zapomněla jsem, že vůbec existují a věnovala jsem svou pozornost něčemu jinému. Až teď, po dlouhé době, jsem si všimla, že se chystá Případ Pegasus. Okamžitě jsem procitla a uvědomila si, že mi tento žánr dlouho chyběl, ale nedokázala jsem si vysvětlit proč.
     Případ Pegasus je perfektní kniha, která uspokojí mnoho čtenářských generací. Žánrově bych knihu zařadila do historické literatury, detektivek a thrillerů. Čtenář přečtením knihy získá mnoho a uspokojí své čtenářské touhy. Je to totiž opravdu lahůdka. Na jedné straně hltáte historii, která je prostě ať chcete nebo ne, tolik vtíravě zajímavá, že vás ochromí. Na druhé straně dostáváte akční zápletku plnou kulek, drahých obleků, chytrosti a obětavosti!
     Kniha je skvěle psaná, tak aby upoutala od samotného konce. Je rozdělena na 5 částí z nichž každá má ještě své kapitoly. Do toho se celou knihou táhne příběh mladého chlapce, který se z kláštera dostal až na místo, které neměl nikdy spatřit. V jeho svitku nám vypráví o tom, co zažil a dává nám nahlédnout pod pokličku nejen Templářům, ale i velkému tajemství, které on sám objevil. A za které on sám chtěl zemřít. V jeho svitku se dočteme o rozpadu Řádu a o tom, jaké praktiky církev použila, aby si vynutila přiznání. Neskutečné a tolik zajímavé!
     Velmi oceňuji hlavního hrdinu, který výjimečně není žádný historik, nýbrž bývalý tajný agent a díky tomu kniha získala na dramatičnosti. Langa jsem si okamžitě oblíbila, pro jeho důvtip a reálné myšlení. Pro jeho odhodlání nevyjímaje. I vedlejší postavy byli velmi sympatické.
     Knihu s čistým svědomím doporučuji všem vášnivým čtenářům dychtícím po akční knize, ve které zároveň budou čerpat i nějaké vědomosti, ač třeba můžou být smyšlené nebo lehce poupravené. Ale znáte to, na každém šprochu, pravdy trochu! Víra! O to jde a vždy půjde!

Za poskytnutí recenzního výtisku této knihy děkuji Martinusákům - e-shopu www.martinus.cz.

Bylo mi potěšením!
Knihu můžete zakoupit za skvělou cenu ZDE.
Jako e-knihu pak ZDE.

...Gregg Loomis...
Populární americký autor převážně konspiračních thrillerů je občanským povoláním právník specializující se na obchodní spory. Živil se však také jako závodní automobilový jezdec a pilot komerčních letadel, přičemž procestoval Karibik i Evropu. 

Na literární scéně se prosadil románem "Případ Pegasus". V něm se čtenářům poprvé představil Lang Reilly, právník s nevšedním talentem řešit nejrůznější záhady, který se nakonec stal hlavním hrdinou dnes již devíti knih. Kromě nich má Loomis na kontě několik dalších románů a sbírek povídek. Za svou práci byl nominován na cenu Spisovatele roku zaštítěnou Georgijskou asociací spisovatelů (Georgia Writers Association). 

Gregg Loomis žije v rodné Atlantě s manželkou Suzanne, která je rovněž právničkou, a zlatým retrívrem Harrym. Mezi stáními u soudu pracuje na dalších knihách.

Zdroj životopisu: Mystery Press


2 komentáře:

  1. Zní to velice zajímavě. ;-) Asi po delší době zabrousím do těchto vod a přečtu si s chutí takový příběh. :-) Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já prostě tuhle templářskou tématiku miluju, je to prostě sázka na jistotu. Mnoho se dozvím a ještě si to užiju! :-) Rozhodně ji zkus nebo cokoli jiného ze stejného žánru :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[