RECENZE: Maminčin mazánek - Sarah Flint

12.9.17





Maminko, proč mě nemiluješ?


Info o knize:

  • název: Maminčin mazánek
  • orig. název: Mummy's Favourite
  • série: DC Charlotte Stafford (1.)
  • autor: Sarah Flint
  • žánr: literatura světová, detektivky, thrillery
  • rok vydání: 08/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 274
Maminko, maminko. Taky jsi byla čubka. Ani jsi mi nedokázala napsat dopis, že mě miluješ. Nedokázala jsi to předstírat ani na pár minut v mém životě. Zkurvená čubko. Ty zkurvená, zkurvená čubko.
     Sarah Flint je pseudonym. Pod tímto jménem se ukrývá britská  autorka, která 35 let pracovala u Metropolitní policie. A věřte mi v příběhu je to znát. Její práce se stala posláním a v mezi čase se věnovala spisovatelské dráze. Nyní se naplno věnuje psaní a díky své bývalé a dlouholeté profesi má z čeho čerpat. Zarážející a neskutečně ohavné je domnění, že Maminčin mazánek mohl být skutečným případem. A pokud nebyl, je představa budoucí skutečnosti naprosto děsivá!

     Maminčin mazánek je prvním dílem začínající série s detektivem inspektorem G. Hunterem a detektivem konstáblem Charlie Staffordovou. Právě díky této dvojici si vás první díl a myslím, že i ty ostatní, hravě získají. 

     Na jednom opuštěném místě se nachází tichý hrob. Pro maminku a jejího mazánka. Jeden žije a ten druhý je mrtvý. Pro toho živého je trestem přítomnost toho mrtvého. Další hroby je nutné ještě připravit. Již brzy bude mít vrah další perfektní dvojici. 

     Charlie s Hunterem jsou požádáni o pomoc Metropolitní policii s případem pohřešované matky a syna. Nejsou žádná vodítka. Matka opustila rodinu bez jakékoli zprávy. Podivné na tom je, že ji opustila pouze s jedním ze synů. Toho druhého nechala doma s násilnickým a despotickým otcem. I sama Charlie se přesvědčí o tom, že tento muž je opravdu násilník...
Okamžitě po smrti přestane srdce pumpovat krev do těla, působením gravitace krev stéká cévami, hromadí se a vytváří posmrtné skvrny na zadní straně nohou a podél páteře. Buňky v těle odumírají okamžitě, jelikož bez kyslíku nemohou vykonávat obvyklé metabolické funkce. Neurony odumírají během minuty. Kožní buňky přežijí i několik dní, protože pro své fungování nepotřebují kyslík. Toto je nazýváno anaerobní fermentace, jejímž vedlejším produktem je kyselina mléčná. Ta způsobuje posmrtnou ztuhlost, která trvá až třicet šest hodin.
Sledoval, jak se právě toto začalo dít Richardovi. Tak rozmazlený, tak perfektní, ale ne až tak perfektní právě teď, co? Ohnul se a dloubl do těla. Odborníci měli pravdu. Bylo tuhé a neohebné. 
      Hlavním podezřelým v prvním případu je samozřejmě manžel a otec, jenže velmi brzy po prvním zmizení začínají mizet další matky a jejich oblíbenci. Zkrátka a dobře, maminčini mazánci jsou spouštěcím mechanismem našeho psychopatického vraha, který na nich vykonává svou osobní pomstu. Případ se zamotává a nikdo si neví rady. Kde začít, kde hledat? Více než thrillerem je tato kniha skvělou, propracovanou a čistokrevnou kriminálkou, která vás nenechá vydechnout! Pachatel je v tomto případě opravdu krutý a ohavným a nemilosrdným způsobem páchá násilí na obětech v nichž chce najít svoje rozhřešení.

Můj dojem:

     Tak tohle bylo vážně skvělé čtení! Nejprve jsem si myslela, že v ruce držím velmi drsný thriller, ale postupně se příběh přibližoval spíše dokonalé krimi. V jednu chvíli jsem bojovala s nutkáním knihu kvůli nechutnosti odložit, ale naštěstí se ukázalo, že tento moment byl jediný natolik drsný. Šlo o střípek z pachatelovi minulosti. To jeho vyprávění mi prostě odrovnalo. Mám slabší povahu co se násilnosti na dětech týká. Jsem ovšem ráda, že jsem knihu neodložila a našla odvahu ji dočíst, protože bych se opravdu o hodně ochudila.

     Myslím, že nám u Omegy roste jedna z nejlepších krimi sérií, za to dám krk. A to hlavně díky hlavním postavám a neskutečně reálnému příběhu. Vyšetřovatelé jsou normální osoby, bez často okoukaných démonů. Jsou vtipní, kurážní a houževnatí. A hlavně jim to pálí. 

     Maminčin mazánek si získá mnoho nadšených fanoušků o tom není pochyb. Sarah Flint se trefila do černého. Opravdu je na příběhu znát její dlouholetá policejní zkušenost, ví jak případ probíhá, jak postupuje, co je důležité vyzdvihnout a co naopak poschovávat v příběhu a tím tak napínat svoje čtenáře. 

     Nemohu se zbavit plíživého pocitu strachu, když si představím, že tento případ by mohl být skutečným. Příběh je totiž až děsivě reálný, není nadnesený ani přitažený za vlasy a díky tomu je lehko uvěřitelný. Stojíme tváří v tvář psychopatovi, který se neštítí experimentovat ani vraždit.

     Maminčin mazánek má moje velké doporučení. Bude se líbit všem milovníkům klasických kriminálek, tedy spíše těch drsnějších. Pokud se některé slabší povahy bojí, mohu vás ujistit, že to není zase až tak hrozné. A to samozřejmě nemluvím o podstatě příběhu, ale o podání celé věci. 
Skvělé! Omega mě opět nezklamala a pomalu a jistě zaplňuje mou knihovnu prvotřídní literaturou!
Hodnocení: 85%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji
Knihu můžete zakoupit buď u Dobrovského nebo Omegy.

Anotace knihy:

Sleduje... Vyčkává... Kdo je na řadě? Tento thriller o precizním sériovém vrahovi není pro slabé povahy. Musíte být připraveni na šok! Ideální pro fanoušky Angely Marsons.
V lesním hrobě je pohřbena matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý. 
Detektiv konstábl Charlie Staffordová má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách. Úkolem ji pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter. 
Čím více párů je pohřešováno, tím sílí tlak na oba kriminalisty. Stopy jsou nejasné. Identifikovali několik podezřelých, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha, jehož jediným přáním je potrestat ty, kdo podle něj provedli něco špatného? Nebo se sama bezděčně stane obětí? 
Napínavý, dechberoucí detektivní thriller z nové řady příběhů detektiva konstábla Charlotte Staffordové z londýnské Metropolitní policie. 

4 komentáře:

  1. Mám naprosto stejný názor jako ty! :) Taky si myslím, že se tímhle Omega vyznamenala a věřím tomu, že i další kniha z téhle série, kterou mají v plánu přeložit, bude bombastická a už teď se na ni klepu nedočkavostí:)

    OdpovědětVymazat
  2. No vypadá to vážně dobře, jen když já nemusím ty krimi kdy jde o děti a ještě maminčin mazánek, když jednoho mám doma že :) :) Ale Omega šla asi fakt do sebe :) Moc hezká recenze Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně tě chápu, mám to totiž stejně. V jedné chvíli jsem si myslela, že se na to čtení vyprdnu, ale nakonec jsem to dala. Byl tam jeden úsek fakt nepříjemnej, ale jinak to šlo :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[