RECENZE: Po tvém boku - Kasie West

15.9.17



Být zavřená v knihovně není nic příjemného.
Být tam zavřená celé tři dny věstí katastrofu...
a nebo možná i něco jiného!

Info o knize:

  • název: Po tvém boku
  • orig. název: By Your Side
  • autor: Katie West
  • žánr: literatura světová, pro děti a mládež, dívčí romány
  • rok vydání: 08/2017
  • nakladatelství: CooBoo
  • počet stran: 312
     Autumn je dívka, která miluje fotografování a užívá si středoškolského života. Má spoustu přátel a dokonce se jí rýsuje dlouho očekávaný vztah. Jenže všechno se záhy trochu zamotá v ten den, kdy zůstane uvězněná v knihovně. Jeden den by se možná i vydržet dal, ale tři? Tři pro ni představují velké riziko a ona si je toho vědoma. Snaží se nepanikařit, kamarádi si určitě brzy uvědomí, že s nimi není a vrátí se pro ní. Jenže...

     Neví jestli má mluvit o štěstí nebo o opaku, když zjistí, že v knihovně nezůstala jen ona sama. Pro všechno na světě, proč tu musí trčet zrovna s Daxem? Klukem, který je uzavřený a nemá zrovna valnou pověst. Oba se musí vyrovnat s tím, že jsou odkázáni jeden na druhého. Musí to těch pár dní přežít. Autumn u sebe nemá nic než to, co má na sobě a v tomhle zimním období toho opravdu moc není. Snad bude mít Dax aspoň mobil, nějak se odsud musí přece dostat. Jenže Dax dělá všechno proto, aby se z knihovny nedostali. Zdá se, že tenhle hošík má opět zaděláno na malér. Jaký k tomu má důvod?

     Přežívat v promrzlých prostorách knihovny. Stravovat se za poslední drobné tyčinkami z automatu a snášet jeden druhého. Více rozdílní už být nemohou. Autumn stále doufá, že si Jeff velmi brzy uvědomí, že s nimi není a vrátí se pro ni. On by na ni přece nezapomněl.

     Ten víkend se všechno ale změní, Autumn se více než dříve musí vyrovnávat se svým problémem a ještě nahlíží pod pokličku těm Daxovým. A aby toho nebylo málo, hustě sněží... A ten sníh Autumn život ještě maličko víc zkomplikuje a to ve chvíli, kdy si začne mnohé uvědomovat.

Můj dojem:

     Po tvém boku je moje první kniha od Kasie West a musím říci, že nepíše vůbec špatně. Ale nebudeme si vůbec nic nalhávat. Po tvém boku je úplně normální a tuctová kniha z YA žánru, která nijak nepřekvapí, ale zase na druhou stranu baví a je velmi čtivá.

      Ke knize jsem přistupovala bez očekávání a jsem za to ráda. Protože jsem tím pádem nemohla být zklamaná. 

     Autorčin styl je velmi čtivý a jednoduchý, takže kniha jako dělá pro cílenou věkovou skupinu. Neurazí ani starší čtenářky, které touží po odpočinkovém čtení a něčem nenáročném.

     Příběh jako takový je lehce průhledný, bez šokujících zvratů. Byla jsem maličko zklamaná, že potenciál knihovny autorka více nevyužila, ačkoli v doslovu psala, že se nechala inspirovat skutečnou knihovnou a jejími zákoutími. Ocenila bych maličko hlubší podstatu, ale nevadí. 

     Dále mi autorka svým tématem maličko připomněla autorku J. Niven, která čerpá do svých příběhů z různých zdravotních poruch nb. handicapů. To samé zde použila i Kasie u hlavní hrdinky, která má jistý problém... Nechci zabíhat zbytečně do detailů a vyzrazovat. Každopádně, Kasie tento problém vystihuje jednodušeji a nekomplikovaně, ale je patrné, že nějaké ty zkušenosti má. To se také musí ocenit.

     Ve své podstatě to mohla být milá kniha s poselstvím. Ve výsledku je to milá kniha, která sice baví, ale nijak nevyčnívá. Ale jinak je to opravdu pěkné čtení, pro nenáročného čtenáře jako dělané. S knihou strávíte příjemných pár hodin a opravdu se uvolníte. Bavila a to je podstatné.

     Na závěre ještě něco málo k obálce. Ta ja klasicky CooBoovská. Jednoduchá a nenásilná. Laděna do zimního prostředí a to se k ní hodí. 
Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Když Autumn zjistí, že zůstala zamčená v knihovně, myslí si, že už to nemůže být horší. Až do té chvíle, než přijde na to, že Dax tam skončil s ní. Autumn toho o Daxovi moc neví – prý je to samotář, a jednou se dokonce zapletl do nějaké bitky a skončil v polepšovně. Ale je si naopak jistá tím, že je asi tou poslední osobou, se kterou by chtěla někde zůstat celý víkend zavřená. A tak si prostě jen dokola připomíná, že je jen otázkou času, než si její přítel Jeff všimne, že ji nechal v knihovně, a vrátí se pro ni. Jenže Jeff se nevrátí. A tak musí Autumn jíst pár dní jen jídlo z automatu a bavit se s divným klukem. Naštěstí ale zjistí, že Dax není zas tak zvláští a že si dobře rozumí. Dokonce víc, než si kdy Autumn s jakýmkoli jiným klukem rozuměla. Můžou ale jejich pocity přežít konec víkendu a návrat do jejich původních životů?

4 komentáře:

  1. Takže takové čtení na léto? I když na léto se mi nelíbí ta zimní obálka :-) :) :-) Obálka je hezká, to jooo, ale přece nebudu číst v létě obálku se sněhem, že jo :) :) Hezká recenze Miško, uvidíme, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) O knize jsem nejprve moc neuvažovala, ale jakmile jsem ted zahlédla - zavřená v knihovně, začalo mě to zajímat :D Klidně bych se nechala přes noc zavřít v knihovně, to bych si početla :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[