RECENZE: Sníh nebo Popel - Sara Raasch

18.10.17




Jsem jedním z přeživších Zimy,
jsem voják,
jsem...


Info o knize:

  • název: Sníh nebo popel
  • orig. název: Snow like Ashes
  • série: Sníh nebo popel (1.)
  • autor: Sara Raasch
  • žánr: fantasy, dívčí romány, světová literatura
  • rok vydání: 08/2017
  • nakladatelství: CooBoo
  • počet stran: 296
   Milovníci Skleněného trůnu zbystřete, protože tato nová série je nápadně a velmi příjemně podobná právě TOG.

     Když prchali z války bortícího se království Zimy, bylo jich pětadvacet. Meira - tenkrát byla ještě malé dítě, dítě, které zůstalo bez rodičů a na pospas okolní přírodě ve které se skrývali. Z původních 25 Zimanů už jich zbývá ale pouhých osm. 

     Po dobití zimního hlavního města Jannuari byli všichni obyvatelé odvlečeni do Jara a do různých pracovních táborů. Taková má snad být budoucnost jednoho z magických království? Takto má vypadat budoucnost Zimy? 

     Hrstka uprchlíku ze Zimy se ukrývá na planině Rania. Již několik let se snaží získat zpět magické části rozlomeného amuletu, jež by měl být jejich záchranou. Osm lidí, zničených několikaletým skrýváním i dobýváním něčeho o čem ani neví, kde je. Mezi tou hrstkou oddaných Zimanů je i samotný potomek královny Hannah - Mather. Chlapec, který v Meiřiných očích přestává být pouhým dítětem, jenže on je budoucí král a ona? Co je vlastně ona?

     Všichni se k ní chovají jako k nezkušené holce, která nic nedokáže, jenže ona je odhodlaná jim dokázat pravý opak. Bude bojovnicí Zimy, vydá se na výpravu a najde jednu polovinu magického amuletu. Musí jej získat, jinak neobnoví magii svého království. 

     Zrada, klam a zlomené srdce obalené v zamrzlé magické krustě. Kniha tajemná a čistá jako padlý sníh. Kniha, která dokáže zaslepit i oklamat. Sníh a popel je první díle série, která nás rozhodně v budoucnu nezklame!

Můj dojem:

     Číst tuto knihu, bylo po dlouhé době velmi příjemným fantasy zážitkem. Nedokáži se ubránit dojmu, že mi to připomínalo sérii Skleněný trůn, dokonce i hlavní hrdinka mi připomínala Celaenu. Ale dost srovnávání, Sníh nebo popel je opravdu hodně povedené dílo, které za pozornost stojí!

     Nejprve pochválím skvostnou obálku a celkové zpracování knihy. Je to dokonalá pastva pro oči, dokonce i pod přebalem je kniha nádherná. Česká obálka koresponduje se zahraniční, liší se pouze v odstínu nebo spíše jasu fotografie. Super!

     Já osobně mám fantasy hodně ráda a pokud je v knize i slušná dávka magie, pak jsem v sedmém nebi. S magií si v tomto díle ale teprve lehce pohráváme, naplno vytryskne až ke konci knihy. A v dalších dílech se máme jistě nač těšit!

     Příběh se plynule sune, ani jednou jsem nepostřehla nějakou nesrovnalost nebo hluché místo. Vše krásně plynulo a neztrácelo na čtivosti. Musím ovšem přiznat, že mnohé v příběhu bylo lehce odhadnutelné, ale nevadilo mi to.

     Kniha působí jak pohádkově, tak občas místy i drsně - pochopíte sami. Musím pochválit autorčinu fantazii, důvtip i nápad. V knize totiž najdeme čtyři království ročních období, jejichž hlavní města jsou velmi podobná jednomu měsíci z daného období. Pak tu máme ještě další čtyři království a ta jsou střídavá. Všechna království dokážou vládnout magií prostřednictvím svých amuletů či magických předmětů. Skvěle vychytané!

     Problém tkví v tom, že je tu samozřejmě jedno z těch království nejhorší a chce ovládnout úplně všechno a hlavně najít zdroj magické moci, který by měl být ukryt pod některým území ročního období...

     Zkrátka a dobře, tento příběh má nápad i pointu a podle mého názoru vše velmi dobře dotažené do zdárného konce. Čtení této knihy bylo nenáročné, ale poutavé zároveň. Rozhodně se dost těším na pokračování a doporučení má Sníh nebo popel všemi deseti! Pokud se vám líbila série Skleněný trůn, pak se na Sníh nebo popel podívejte určitě! 

Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji: 

Anotace:

Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. První díl bestsellerové trilogie

Mírné jaro, krušná zima? Kdepak, v tomto světě platí jiná pravidla! Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu.

6 komentářů:

  1. Já si snad budu muset najít ještě jednu práci, abych si mohla kupovat všechno, na co napíšeš recenzi. Tuhle knížku nutně potrebuji.. :-) <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D,nechci nic říkat, ale myslím, že by se ti to mohlo líbit. Pohodové, magické a opravdu to hodně připomínalo ten Skleněný trůn :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) kniha vypadá vážně dobře a zaujala mě. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Hned po první větě jsem zbystřila :) Tohle totiž vypadá jako ta pravá kniha pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, ta podobnost je opravdu velká, je to sice příběhově jiné, ale strašně mi to Skl.t. připomínalo.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[