RECENZE: Vánoce v Paříži - Mandy Baggot

20.10.17


Nejlepším lékem na smutek a splín je: 
Paříž
Nejlepším místem, kde se schovat a načerpat nové síly je:
Paříž
A kde myslíte, že můžete najít pravou lásku???

Info o knize:

  • název: Vánoce v Paříži
  • orig. název: One Christmas in Paris
  • autor: Mandy Baggot
  • žánr: romány, román pro ženy, světová literatura
  • rok vydání: 10/2017
  • nakladatelství: Baronet
  • počet stran: 400
     Myslíte si, že na knihu s vánoční tématikou je ještě času dost? Blázním snad? Připomenout si Vánoce, vůni punče, skořice a jehličí přeci nutně nemusí znamenat zděšení z blížícího se shonu, právě naopak. Takové knihy v nás mohou včas navodit tu dokonalou vánoční atmosféru a to doslova nenásilnou formou.

     Nakladatelství Baronet přichází s novinkou z pera spisovatelky, která se zaměřuje hlavně na žánr romantických komedií. Mandy Baggot je pro mě od minulého týdne autorkou, kterou si ponechám ve svém hledáčku.

     Vánoce v Paříži, jaký to div, že jde o knihu jejíž děj se odehrává o Vánocích a hlavně v Paříži. Myslím, že jako první si pod tímto názvem a touto obálkou představíte klasickou love story poblíž Eiffelovy věže. Mám pravdu? Ale co když se dostanete ještě na další významná místa, ochutnáte ty nejlepší francouzské pokrmy a potkáte šarmantního francouze, jehož charisma vám učaruje. A to vše ve světélkující vánoční Paříži. Pořád si říkáte, že nepřicházím s ničím novým nebo zajímavým? Možná bych ještě něco málo přihodit mohla...

     Dvě ženy, jedna je pravý opak Grinche, novinářka na volné noze, jejíž sláva je v těžkém ohrožení, ta druhá, procházející životní krizí z rozpadlého vztahu a také zničená vlastní matkou, jež jí většinu života organizovala každičké bytí a nutila ji do práce modelky. Dvě ženy, dvě Angličanky.

     Muž, který se kdysi velmi úspěšně skrýval za hledáčkem svého fotoaparátu - říkejme mu třeba pan Kodak. Nyní skrývající se před svou vlastní rodinou, před skutečností velké ztráty, zahrabaný ve svém bytě a čekající na co, na zázrak? Charismatický Francouz, který potřebuje nají zase chuť žít a dělat to, co ho skutečně baví. 

     Cesty všech zúčastněných jsou klikaté, ale tak jako všechny cesty vedou do Říma, tak můžou vést i do Paříže. 

     Ava a Debs vyrážejí na svátky do Paříže. Debs potřebuje napsat dokonalý článek o "Singles ve městě", ale také je tu i ze zcela jiného důvodu. Jít po stopách svého nevlastního otce, který má možná milostný poměr. Ava je tu jako doplněk k oběma úkolům, má pomoci sledovat kamarádčina nevlastního otce a také být druhou single ladies a zmapovat místní život. Všechno by možná probíhalo jako na drátku, kdyby Ava neslyšela cvaknout spoušť fotoaparátu....

     Vánoce trochu jinak? Projít se po památkách, ochutnat vše, co se v Paříži ochutnat dá, poznat nové lidi... Uvědomit si co vlastně od života chceme a co všechno děláme špatně, dokázat se přenést přes malichernosti i smutek. 
Začít zase věřit na zázraky - to jsou Vánoce v Paříži.
zdroj

Můj dojem:

     Hned jak jsem se do knihy začetla, tak jsem věděla, že je to přesně to, co jsem od knihy očekávala. Pohodový a milý příběh. Životní osudy všech hlavních hrdinů byly lehce uvěřitelné. Kontrast všech postav byl skvěle vyvážený. Bláznivá vánoční fanatička, opuštěná bývalá modelka, která hledá sebe samu a bojuje za svoje místo v matčině očích a muž, který přes bolest v srdci nevidí, jak ztrácí sám sebe. Takhle to možná působí spíše jako vánoční drama, ale nenechte se zmást. Autorka do knihy zakomponovala nemálo trapasů a komických událostí. O humor tedy nouze není. Poznáme různá známá i neznámá místa vánoční Paříže a pokaždé budeme mít na jazyku jinou dokonalou chuť nějaké delikatesy. V příběhu má prostor samozřejmě i láska, ale není tam nijak násilně vtlačena a předchází jí docela obsáhlý a rozvětvený děj. 

     Musím ovšem přiznat, byla jsem nucena ubrat o jednu hvězdičku na hodnocení a to z toho důvodu, že postupem času mi přišel příběh trošičku vleklý, pár stránek by kniha klidně postrádat mohla. Ale ve výsledku? Je to přesně to, co si pod pohodovým a nenáročným čtením představuji.

     Kniha je vhodná pro všechny milovnice Paříže, romantiky a životních příběhů, které se zdají být ztracené a nenapravitelné. Je to kniha u které není zapotřebí příliš přemýšlet, doslova můžete vypnout a jednoduše si užívat ubíhající slova a řádky. 

     Pokud se chcete naladit na tu pravou předvánoční náladu, pak jsou Vánoce v Paříži tou pravou volbou. Kniha nesedne těm, kteří hledají náročný příběh a ani těm, kteří nevyhledávají rozvleklé příběhy. Rozvleklost, to je to pravé slovo, ale když se nad tím tak zamyslím, nebylo to zase až tak na škodu, protože jsem si čtení i tak moc užila!
Hodnocení: 75%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baronet. 

Anotace:

Paříž je vždycky dobrý nápad, řekla kdysi slavná herečka Audrey Hepburnová. Už proto, že Paříži se říká město lásky. Tak kam jinam zamířit, když vám láska chybí?

Ava s nejlepší kamarádkou Debs se tam vydají právě o Vánocích. Zrovna začalo sněžit, Eiffelovka zlatě září a všude voní svařené víno a čokoláda. Když potkají záhadného fotografa Juliena, který má oči jen pro ni, Ava skoro zapomene na své předchozí zklamání. Jenže jednou si už ale spálila prsty, a tak váhá. Zvlášť když ji proradný expřítel začne bombardovat smskami. Uvěří Julienovi, i když odhalí jeho tajemství? Najde v nejromantičtějším městě novou lásku? Dojemný, vtipný a láskyplný příběh je tím pravým pro správnou vánoční atmosféru.

8 komentářů:

  1. Jééé, to je krásná recenze :-) Na to, že jsem knihu nejdříve zavrhla, že bude jako jedna z mnoha, tvoje recka mě nalákala. Opravdu. A to tak, že si jí teda přidám na wishlist :) :-) Protože pokud obsahuje dokonalou vánoční atmošku, tak jí prostě potřebuju :) Díky, díky Miško :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má všechno, co bych si od vánočního příběhu představovala, ale opravdu počítej s tím, že děj je dost rozvleklý. Musíš na to mít opravdu tu pravou náladu...s bačkorkama u krbu a s hrnkem horké čokolády v ruce :-)

      Vymazat
  2. Opět skvělé, Míšo :-) Kniha vypadá přímo fantasticky, miluji Vánoce i Paříž, tak do ní nejspíš nakouknu. Doufám, že se mi bude líbit stejně jako Tobě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani. Je to fajn čtení, ale musíš na něj mít opravdu tu správnou náladu. Jak jsem totiž psala, kniha může působit dost vlekle, ale pokud budeš správně rozpoložená, tak ti to vadit nebude :-)

      Vymazat
  3. Na knížku už jsem už koukala a jo, asi do ní půjdu, mám chuť se v prosinci nadopovat co největším počtem Vánočních knížek. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tip, kniha vypadá lákavě:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš mít tu správnou chuť, tak se na knížku určitě podívej :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[