RECENZE: Žena v okně - A. J. Finn

31.10.17




Neudělala jsem nic, co bych nedělala každý jiný den, jen jsem se znovu podívala z okna!

Info o knize:

  • název: Žena v okně
  • orig. název: The Woman in the Window
  • autor: A. J. Finn
  • žánr: literatura světová, thrillery
  • nakladatelství: Motto
  • rok vydání: 10/2017
  • počet stran: 352
     Jak často se díváte z okna? A už se vám někdy povedlo zahlédnout něco, co jste vidět nemohli? Anně Foxové se to stalo. Jenže vy nejste Anna Foxová, vy žijete, vy chodíte normálně ven a vy určitě dennodenně nepopíjíte kvalitní Merlot, několik láhví Merlotu!

     Anna Foxová má ke svému chování důvody, po jedné prožité stresující události se uzavřela sama do sebe, propadla depresím a propukla u ní agorafóbie. Což je zjednodušeně řečeno strach z veřejných prostranství. Každý agorafobik tuto nemoc ovšem prožívá jinak a vadí mu jiné a různé věci. 

     Anna žije ve velkém několikapatrovém rodinném domě pouze se svým kocourem. Manžel s dcerou jsou pryč, domluvili se na odloučeném manželství a dceru si nechal otec. Anna z toho není zrovna nadšená, ale musí se s tím "smířit". Volají si každý den a jejich vztah je jako kdyby nikdy neskončil...

     Jak zabíjí Anna svůj čas, když není schopna vystrčit paty z baráku? Ujíždí na klasických černobílých filmech, věnuje se internetové poradně, učí se on-line francoužštinu, spí, bere léky, někdy i víc, než by měla a chlastá. Ano, to je na celém dni to nejlepší, víno a její koktejl léků. Jenže to není vše, Anna velmi ráda pozoruje okolí, ze svého domu totiž vidí na všechny strany a má neuvěřitelný přehled o svých soudech. Právě se přistěhovali noví sousedé do dvě stě sedmičky, není těžké si o nich vygooglit pár informací. Jmenují se Russellovi . Často je svým pohledem vyhledává a jednou uvidí něco, co vidět neměla!

     Anna si není jistá, co je skutečné a co je jen výplod její fantazie, možná má halucinace - vedlejší příznaky léků, které nemá pod kontrolou. Není věrohodná, asi tak by se to dalo říct. Jenže ona si stojí za tím, čeho byla svědkem. 

Můj dojem:

     Žena v okně je rozhodně nejočekávanější kniha a možná i momentálně nejčtenější. Nedivím se, protože rozhodně není vůbec špatná. Ale u mě se žádné super přehnané WOW nekonalo. Neříkám ovšem, že jsem nebyla spokojená, byla a to dost. 
 
     Pomalu si začínám zvykat na stejný scénář většiny hlavních hrdinek aktuálních bestsellerů. Asi nejsem jediná, kdo to tak vnímá. Opět tu máme ženu na pokraji nervového zhroucení, závislou na lécích a alkoholičku. Nejlepší vykreslení postavy, která má plnit úlohu "nevěrohodné". Ten, kdo to vymyslel jako první byl prostě génius. (chápej správně - ironie) Ano, ono to funguje, ale na mě už je to toho prostě nějak moc.

     Zapomeňme ale na chvíli na tento otřepaný scénář. Kniha se čte velmi dobře, má spád, je chytlavá a poutavá. Takřka by se jí nedalo nic vytknout, ale to bych nebyla já, kdybych si tam něco nenašla. Anna byla milovnicí noir filmů, černobílé klasiky. Proč ne, to má aspoň smysl. Jenže autor tam tyto filmy až příliš často odrážel do textu. Nejen, že Anna o nich sama velmi často mluvila, ale autor často do textu vměstnal i přímou řeč, která zaznívala v právě probíhajícím filmu. Ne, že by to nějak extrémně rušilo, ale mě to tedy vadilo. 

     Bohužel, žádné překvapení se nekonalo ani na konci knihy, což ovšem neznamená, že ostatní na tom budou stejně. Konec byl super, perfektně gradoval a opravdu z něho bylo cítit to pravé thrillerové napětí, jen já na to prostě opět přišla moc brzy. 

     Kniha si zaslouží doporučení, to rozhodně ano. Berme to tak, že každý čtenář je jiný a já i přes to všechno, co jsem zmínila jako negativ, jsem byla po přečtení velmi spokojená. Ráda bych řekla, že se jedná o originální kousek, ale ten v tom nevidím. Ale můžu vám zaručit velmi dobrý nadprůměr. 
Hodnocení: 84%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

"Pokud se to opravdu děje, není to paranoia."
Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů… a špehováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá.

8 komentářů:

  1. Měla by mi dorazit z toho Buxu, tak jsem zvědavá. Je fakt, že jsou si hrdinky knih poslední dobou asi hodně podobné a náměty či scénáře knih taky. No, uvidím, zda nadchne, či zůstanu střízlivě na zemi :) Výborná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u Tebe, si Šárko myslím, že zůstaneš střízlivě na zemi ;-) Ale líbit se ti určo bude :-)

      Vymazat
    2. Ajaj a já měla očekávání v tu pořádnou pecku :D No, možná lepší, že už teď k ní budu přistupovat tak nějak v klídku :)

      Vymazat
    3. Raději s klidnou hlavou a bez očekávání ;-), ale jinak je to fakt dobrý čtení, jen to není taková pecka, jakou z toho všichni dělají :-)

      Vymazat
  2. Určite si to prečítam, ak sa k tomu raz dostanem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna čtu, a taky to budu mít asi jak ty. Není to špatné, ale ta Anna mi leze na nervy s tím, jak pořád pije na ty prášky :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšeš, špatné to není, ale přijde mi to jako stále dokola opakující se scénář :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[