RECENZE - Gemina - Amie Kaufman, Jay Kristoff

20.11.17





Vítá Vás skoková stanice Heimdall!

Info o knize:

  • název: Gemina
  • série: Aka Illuminae - 02
  • autor: A. Kaufman, J. Kristoff
  • žánr: Sci-fi, romány, pro děti a mládež
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: CooBoo
  • počet stran: 666
     Je to přesně rok, kdy vyšla Akta Illuminae. Rok, co české pulty zdobila velmi nevšední kniha, jejíž zpracování nemá nikde obdoby. Dvojice autorů přichází s dalším pokračováním Akt Illuminae, které nikterak nezaostává za svojí oranžovou sestřičkou. 

     Gemina nás přivítá svým , pro tuto sérii typickým, originálním zpracováním, ovšem také větší tloušťkou a podle mého také větší akčností. Nechybí dokonalé grafické vyšperkování, krásné obrázky, technické údaje, plánky aj. Příběh je opět podáván různými přepisy: kamerových záznamů, chatů, e-mailů, hovorů, deníkovými záznamy, atd.

     Zatímco jsem v Aktech Illuminae prchali z Kerenzi na plavidlu Hypatia směrem ke skokové stanici Heimdall, tak v Gemině se ocitáme právě na skokové stanici Heimdall. Příběh nám nabízí nové hlavní hrdiny a rovněž nám umožní spatřit hrdiny z předchozího dílu. 

     Přemýšleli jste někdy nad tím, co se vlastně může odehrávat na Heimdallu právě v době, kdy k ní putují Kady a Ezra na Hypatii? V domnění, že právě na Heimdallu najdou bezpečné útočiště směřují svoje životy a životy několika přeživších právě tam. Jenže...

      BeiTech úřaduje i na Heimdallu. Hned na začátku našeho nového příběhu totiž BeiTech zaútočí. V domnění, že půjde o banální razii ovšem netuší, že se mají ještě nač těšit. Počty osob z ozbrojeného komanda se začnou pomalu tenčit. 

     Naši noví dva hlavní hrdinové jsou opět v mladém věku, opět diametrálně odlišní. Zhýčkaná dcerunka velitele stanice a bývalý trestanec a rebel z ne příliš valné rodiny. Hnna a Nik. Seznámili se díky prodeji prachu (vesmírné drogy) a v Gemině budou bojovat seč jim síly budou stačit. 

     V Gemině nehrozí nebezpečí jen obyvatelům stanice Heimdall, ale také opět posádce na Hypatii a aby toho nebylo málo, hrozí zánik celého vesmíru. Zhroucení červí díry je na spadnutí. 

     Ale pozor, nemáte pocit, že se v dálce ve tmě něco plazí? Baží to po vašem mozku, po vaší krvi...žije si to svým vlastním životem. Můžou být všude a je jich dost. Tolik mrtvých krav, hotová jatka, co se jim mohlo asi tak stát...

Můj dojem:

     Opět povedené, opět dokonalá pastva pro oči. Tyto knihy prostě musíte mít, aniž byste je chtěli číst. Oceňuji větší množství textu, pocitově mi totiž přišlo, že v Gemině je toho textu opravdu více než V Illuminae. Grafická úprava je opět bezkonkurenční a celá kniha je velmi kvalitně zpracovaná. Kniha je totiž velmi těžká a také hodně silná, ale vazba perfektně drží a ani se nehne.

     Co se příběhů týká mám jen jednu výtku a ta se týká dalších, řekněme vedlejších postav (spíše tvorů). V Gemině se totiž mezi lidské hlavní hrdiny dostávají i zvířata. Konkrétně krávy dojnice. Mnooo, tato část mi přišla prostě nechutná a klidně bych se bez ní obešla. Kravičky měly sice svoji důležitou úlohu, ale ne, ne, ne. Gemina měla sama osobě velmi dobrý příběh, byla akční, nabitá, brutální, ale tuto nechutnost si mohla odpustit. Ale věřte mi, že to, o čem tu píšu, je jen věcí názoru jednotlivce. 

     Čtenáři, kteří netrpělivě očekávali vydání druhého dílu nebudou zklamaní, ba naopak, budou nadšení, že druhý díl nepropadá a nechybí mu náboj. Řekla bych, že je vlastně v mnoha ohledech lepší než ten první (když opomenu kravičky). Mnohem lépe jsem se v knize orientovala, lépe jsem spoustu věcí chápala a to, co mi bralo požitek ze čtení u prvního dílu, bylo zde rozprášeno na prach. 

     Velká chvála patří autorům za spoustu věcí a hlavně za originalitu a také to, že druhý díl zasadili do stejné časové osy jako byl první. Dost dobré!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace:

Monumentální vesmírná sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, která musí čelit pokusu BeiTechu o její zničení. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Avšak ihned po začátku útoku jsou oba odhodláni bránit svůj domov. Obránci ovšem umírají jeden po druhém, skoková brána je poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. Takže Hanna a Nik bojují nejen o život svůj a život posádky Hypatie, která se k nim blíží, ale i o osud celého vesmíru.

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, jen jsi mi připomněla, že se na Illuminae prostě už musím dopravovat, protože vypadá naprosto skvěle. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je vlastně ve výsledku radost ty knihy číst, už jen z toho důvodu, jak jsou zpracované :D

      Vymazat
  2. Moc se na ni těším. Dnes jsem objednávala :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá skvěle, mám další knížku pod stromeček. :D Sice jsem Illuminae ještě nepřelouskala, ale knížka se mi zatím líbí. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[